divendres, 31 de desembre del 2010

Bon any 2011


Share/Bookmark

Les IDE com a recurs educatiu

Una IDE (Infraestructura de Dades Espacials) és un sistema informàtic integrat per un conjunt de recursos (catàlegs, servidors, programes, dades, aplicacions, pàgines Web,...) dedicats a gestionar Informació Geogràfica (mapes, ortofotos, imatges de satèl.lit, topònims,...), disponibles a Internet, que compleixen una sèrie de condicions d'interoperabilitat (normes, especificacions, protocols, interfaces,...) que permeten que un usuari, fent servir un simple navegador, pugui utilitzar-los i combinar-los segons les seves necessitats.


Geoportal de la Infraestructura de Dades Espacials de la província de Barcelona www.diba.cat/IDEBarcelona.
Dins aquest portal s'hi troba el visor de mapes WMS que està recomanat per l'XTEC (Xarxa Telemàtica Educativa de Catalunya) del Departament d'Educació de la Generalitat, com a recurs cartogràfic per treballar a les aules: http://www.xtec.cat/recursos/socials/mapes.

Documents relacionats:

Share/Bookmark

Mapes

Aquesta secció recull un conjunt de materials cartogràfics per treballar a l'aula: es poden trobar mapes per imprimir, per utilitzar-los com a gràfics i per representar dades sobre el territori amb aplicacions interactives. Inclou un apartat dedicat a la cartografia com a disciplina.

http://www.xtec.cat/recursos/socials/mapes/
Share/Bookmark

Tractament de la informació i competència digital

Mapa conceptual realitzat amb bubbl.


Share/Bookmark

divendres, 22 d’octubre del 2010

L'escola del futur

Després de llegir l'article “L'entrada de la tecnologia a les aules desterrarà els guixos i les pissarres verdes” he decidit escriure una versió una mica diferent:

L'escola del futur no hauria de ser un lloc hipertecnològic sense guixos ni pissarres verdes, ni tan sols quaderns, on els nens fessin únicament coses com interactuar digitalment amb els seus mestres, menjar sempre productes ecològics i llegir els clàssics en una tauleta electrònica. I no hauria de ser-ho perquè hi ha habilitats que no han de deteriorar-se, i molt menys perdre's, com la lletra càlida i polida traçada amb la mà sobre un paper o sobre la sorra o en l'escorça d'un arbre, aquestes accions que no depenen ni de la electricitat ni de les bateries recarregables.

La "intel·ligència múltiple infantil" existeix des que els nens existeixen i es desenvolupa amb una nina de drap tant com amb un artefacte gegant que no entenc per què ha de tenir forma de taula circular i no d'esfera, com les pilotes o els planetes.


A l'escola del futur haurien de cabre tant les "mesosferes" com els guixos, que no temen la llum, metàfora imprescindible.


El futur ha de ser una escola que ens ensenyi a tots a pensar, sempre un projecte en proves, però sense cobais per sorpresa. I pot tenir pissarres digitals i llapis de colors, perquè la televisió no va acabar amb la ràdio, ni crec que el llibre digital acabi amb el llibre, perquè el llibre abans de ser de paper va ser pergamí o papir i abans argila o escorça i pot seguir sent qualsevol d'aquestes coses i qui sap quines altres...


L'alegria dels que viuen un infern cada vegada que els obliguen a sortir davant de tots hauria de ser trobar-se amb professors i companys que sàpiguen compartir, acollir i acompanyar amb tecnologia o sense, no amagar-se darrera d'una pantalla, professors i companys que ajudin a superar la por.


A l'escola del futur hi haurà professors i alumnes, l'entorn serà canviant, però els objectius seran similars per poder créixer de la millor manera que ens permetin els temps i perquè ningú es vegi obligat a dir allò de que "el futur ja no és el que era".

 
Share/Bookmark

divendres, 25 de juny del 2010

Videos per a crear eines 2.0




Russell Stannard és un professor anglès que ha fet uns videos online on t´ensenya com crear qualsevol eina 2.0. Aquests videos són increiblement útils perque pas a pas et diu com crear-ne un tu mateix. Si ho segueixes tal i com t´ho diu, et surt a la primera. En té per fer glogsters, xtimelines, blogs, wikis, vokis, magnets, wordles etc. Això sí, estan en anglès, però en un anglès molt clar!!!

www.teachertrainingvideos.com
Share/Bookmark

dijous, 17 de juny del 2010

Presentació

Aquest bloc pretén contribuir amb el desenvolupament del projecte TIC del Col·legi Santa Teresa de Lisieux de Barcelona i servir d’eina de comunicació entre els professors i la comunitat educativa en general.

De manera progressiva, s’implantarà l’ús de l’ordinador en les aules per part dels alumnes d’acord amb el Projecte EduCAT 1×1 del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya. Perquè aquesta implantació es faci d’una manera natural i efectiva és necessària la implicació de tots i una col.laboració mútua constant.

Compartir idees, suggeriments, dubtes i recursos serà la millor manera d’avançar en la construcció d’un projecte educatiu d’acord amb les necessitats actuals.

Creiem que un bloc d’autoria col·lectiva pot ser un bon recurs per tal d’actualitzar i  millorar l’ensenyament i l’aprenentatge.

Gràcies per la vostra col·laboració.

Share/Bookmark