diumenge, 27 de març del 2011

5a edició del Concurs de Relats Curts de TMB



Les narracions es poden enviar entrant a relatscurts.tmb.cat  fins al 14 d’abril
Els guanyadors s’emportaran un ordinador MacBook Air, un lector de llibres digitals, un iPad i lots de llibres

La 5a edició del Concurs de Relats Curts de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB), amb motiu de la diada de Sant Jordi, comença amb l’obertura del web interactiu relatscurts.tmb.cat, on a partir de demà es publicaran les bases i es recolliran i publicaran els originals dels participants, sempre escrits d’una sola pàgina, en català o en castellà, sobre alguna història viscuda o imaginada en un autobús o al metro.


Aquest any, a més d’aquesta categoria del relat lliure, també es podrà participar en tres categories més: el relat sostenible, el relat dadaista i el relat en cadena.


Dins la categoria del relat sostenible,  s’escollirà el relat que millor tracti el tema de la sostenibilitat i el respecte cap al medi ambient, sense oblidar relacionar-lo amb el bus i/o el metro. Pel que fa al relat dadaista, les històries han de contenir, com a mínim, 45 de les 50 paraules, que apareixen a la secció “relat dadaista” dins la web relatscurts.tmb.cat. Finalment, el relat en cadena consisteix a anar enllaçant relats a continuació de l’últim publicat. La primera frase l’iniciarà l’escriptora Najat El Hachmi, autora de la novel·la “L’últim patriarca”. El període de participació del relat en cadena començarà el 29 de març i s’estendrà fins al 12 d’abril.

Compartir emocions i històries

El Concurs de Relats Curts Online de TMB és una fórmula original i participativa perquè els ciutadans de Barcelona i l’àrea metropolitana s’exercitin en l’escriptura i la lectura i forma part de les diferents activitats de la Primavera Cultural TMB, un seguit d’accions i esdeveniments de diferents disciplines (arts escèniques i audiovisuals, música, circ, màgia, dansa, literatura, moda, etc.), que fins a finals del mes de juny es portaran a terme a la xarxa de metro i d’autobusos. Tota la programació es pot consultar al web primaveracultural.tmb.cat.

L’admissió de relats es tanca el 14 d’abril i com l’any passat aquesta iniciativa es fa amb la col·laboració del Grupo Planeta i Grup 62, a través dels segells editorials, Booket i labutxaca.

Les paraules viatgen per crear relats conjunts

A més, demà els usuaris que ho vulguin podran escriure una frase per construir un gran relat conjunt sobre un autobús vinil·lat de blanc a mode de gran pissarra. Aquest autobús estarà aparcat a la plaça Universitat al lateral de la Gran Via, a partir de les 9 del matí. Un director artístic escriurà la primera frase del relat i diferents animadors faran divertides propostes al públic, que comptarà amb retoladors gegants i esprais per posar a prova la seva imaginació i completar el relat iniciat.
Així mateix, el proper 5 d’abril pel matí un grup d’actors repartits per les xarxa de metro i d’autobús animaran als usuaris a deixar-se portar per la seva creativitat i a enregistrar davant d’una càmera de mà diferents frases i idees que passaran a formar part d’un únic relat conjunt. Per la tarda, a l’estació de metro d’Universitat (L1/L2) s’editaran totes les gravacions i es projectarà en una pantalla gegant el relat acabat al mateix temps que també es veurà l’interacció dels actors amb els usuaris. El resultat final es penjarà al microsite dins la campanya titulada “El viatge de les paraules”.

Alicia Giménez, presidenta del jurat

Un jurat presidit per Alicia Giménez, escriptora guardonada amb el premi Nadal 2011 per la seva novel·la “Donde nadie te encuentre” i coneguda també per la sèrie de novel·les policíaques protagonitzades per la inspectora Petra Delicado, escollirà els relats finalistes de les diferents categories, amb un primer premi i dues mencions especials per a cadascuna d’elles.
Pel que fa als guardons, els guanyadors s’emportaran un ordinador MacBook Air, un lector de llibres digitals, un iPad i lots de llibres. A partir del dia 2 de maig, el jurat publicarà un llistat amb els noms dels finalistes a la mateixa web del concurs i els noms dels escollits de les diferents modalitats del concurs es donaran a conèixer el 19 de maig en un acte de lliurament de premis.
A més, durant la tradicional diada de Sant Jordi TMB, a l’estació de metro d’Universitat escriptors com Carme Riera, Najat El Hachmi, Núria Esponellà i Martí Gironell, entre d’altres, firmaran exemplars dels seus llibres, editats per Booket i labutxaca. Aquest any, també es lliuraran exemplars gratuïts d’un llibre confeccionat amb la selecció dels relats presentats l’any passat en la quarta edició del concurs, amb el títol “Històries del bus i el metro”, editat per l’editorial Planeta i prologat per Alicia Giménez.

En l’anterior edició del Concurs de Relats Curts de TMB, s’hi van presentar 2.500 narracions, històries que van ser llegides 127.000 vegades.

Entrega de llibres pel projecte Donació Miranda 2011

El dia de Sant Jordi a la mateixa estació d’Universitat, tothom que ho vulgui també podrà donar aquells llibres que ja no llegeix pel projecte Donació Miranda 2011, que té com objectiu fer arribar llibres als presos espanyols que són a l’estranger. Aquest projecte està propulsat per l’ONG Filòlegs Sense Fronteres amb la col·laboració de Conductors Solidaris de Catalunya, una organització no governamental fundada per empleats d'autobusos de TMB.
 
Filòlegs Sense Fronteres és una associació sense ànim de lucre formada per filòlegs i socis solidaris que té com a objectiu l'apropament de la llengua i de la literatura a les persones que, per qualsevol circumstància social o econòmica, no hi tenen accés.
  
http://relatscurts.tmb.cat/ca/concurs
  

Share/Bookmark

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada