divendres, 9 de setembre del 2011

VI Edició dels Premis TIC de la Fundació Impuls

En aquesta edició, la Fundació Impuls estableix les següents categories de premis: 1. Premi a la millor experiència d’integració de les TIC a l’aula
Dotació - premi únic premi que consisteix en:
  • 3.000 euros en metàl•lic per al/s professional/s guanyadors del premi.
  • 6.000 euros en equipaments informàtics per al col•legi representat pels guanyadors.
  • Els 9 finalistes d’aquesta categoria que no hagin obtingut el premi rebran un netbook.
2. Premi Talita - Impuls a la millor experiència d’integració de les TIC a l’aula dirigida a alumnes amb necessitats educatives especials (NEE)
Dotació - premi únic premi que consisteix en:
  • Un portàtil per al/s professional/s guanyadors del premi.
  • Una pantalla digital interactiva de SMART Technologies per al col•legi representat pel/s guanyador/s.
3. Premi Impuls - Fundació Vodafone al projecte més innovador
Dotació - premi únic premi que consisteix en:
  • Un portàtil per al/s professional/s guanyadors del premi.
  • Una pantalla digital interactiva de SMART Technologies per al col•legi representat pel/s guanyador/s.

Bases Generals

  1. Podran participar-hi tots els professionals de l’educació en actiu, individualment o formant equip, que pertanyin a una escola d’educació infantil, primària, secundària, batxillerat, cicles formatius de grau mitjà o grau superior (pública, privada o concertada) ubicada dintre l’Estat espanyol.
  2. El treball haurà de consistir a la descripció d’una experiència educativa desenvolupada a l’aula i que utilitzi les noves tecnologies com a instrument innovador d’ensenyament i aprenentatge.
  3. La descripció del projecte es realitzarà completant el formulari de presentació de projectes habilitat en el portal del premi TIC.
  4. Els participants es comprometen a acomplir tots els criteris recollits en l’avís legal.
  5. La descripció - formulari - haurà d’incloure els següents apartats:
    1. Títol de l’experiència o activitat desenvolupada;
    2. Nom del/dels autor/s, telèfon i e-mail de contacte;
    3. Nom i adreça del col•legi, ciutat i província;
    4. Descripció general i metodologia de l’experiència o activitat desenvolupada;
    5. Etapa educativa on s’ha desenvolupat l’experiència o activitat;
    6. Dates durant les quals s’ha desenvolupat l’experiència o activitat;
    7. Objectius educatius proposats al començament i resultats de l’experiència o activitat;
    8. Altres aspectes qualitatius que permetin conèixer millor l’experiència desenvolupada així com replicar-la per altres professors:
      1. Processos de recerca i processament de la informació per part dels estudiants; treball col•laboratiu entre alumnes o escoles; adequació als distints ritmes d’aprenentatge dels alumnes, etc;
      2. Implicació del claustre de professors o de la direcció; repercussió a l’escola; integració curricular de l’experiència; difusió de l’experiència, etc.;
      3. Originalitat i creativitat de l’experiència en base a les solucions tècniques utilitzades i mitjans tecnològics disponibles; accessibilitat i usabilitat de la tecnologia utilitzada, etc.;
      4. Anteriors premis obtinguts per l’experiència;
      5. Adreça de la web o blog on es poden conèixer més detalls de l’experiència o activitat.
  6. Per tal de complementar el formulari s’haurà d’adjuntar una presentació de Power Point amb una extensió màxima de 15 diapositives. Aquesta presentació podrà tenir enllaços a altres planes webs, descàrrega de fitxers, accés a blogs, ftp... i qualsevol funcionalitat que permeti als usuaris completar la informació del projecte. (Veure règim de responsabilitat)
  7. L’experiència es presentarà únicament a través de la web oficial del premi TIC (www.premiotic.org) seguint les instruccions que s’hi especifiquen.
  8. El termini d’admissió de treballs es tancarà el 21 d'octubre de 2011, i només concursaran aquells treballs que hagin estat rebuts fins a la data.
  9. El jurat dels premis el compondran 6 membres amb dilatada experiència en el sector, a designar lliurament per la Fundació Impuls. Sense perjudici de l’anterior, el jurat serà presidit pel Sr. Antonio González Barros, President del Grup INTERCOM. Un membre del patronat de la Fundació Impuls, designat per la mateixa fundació, exercirà les funcions de Secretari del Jurat, amb veu i sense vot.
  10. Les reunions de deliberació del jurat tindran lloc abans del 21 de novembre de 2011. La decisió del jurat, que serà inapel•lable, es comunicarà directament als guanyadors i es publicarà a la web. Els concursants acceptaran les decisions del jurat. El vot serà personal i secret. Els premis es concediran al treball que obtingui la majoria dels vots del Jurat i en cas d’empat decidirà el vot del President.
  11. En el cas del premi millor valorat pel professorat, el guanyador serà aquell que hagi rebut més vots per part dels usuaris registrat a la web del premi.
  12. Els concursants accepten que la Fundació Impuls difongui pels mitjans que consideri oportuns els treballs que consideri d’interès amb l’objectiu de contribuir a la millora de l’educació i a la integració de les TIC a l’aula. Acomplint estrictament la llei de protecció de dades la Fundació no facilitarà en cap cas dades de caràcter personal a tercers.
  13. L’acceptació del premi concedit suposa que l’autor expressament cedeix en exclusiva a la Fundació Impuls tots els drets d’explotació sobre el dit treball, i en especial, en les modalitats de reproducció, distribució, comunicació pública i transformació i en qualsevol mitjà o suport conegut o per conèixer que pugui inventar-se en el futur sense cap mena de limitació.
  14. Amb la presentació del treball, tots els concursants expressament permeten que les seves dades de caràcter personal siguin incorporades a un fitxer automatitzat, quin titular i responsable, és la Fundació Impuls resultant les dites dades necessàries per a la gestió que calgui del concurs així com per a la posterior realització de comunicacions que efectua la Fundació Impuls d’aquelles activitats i esdeveniments relacionats amb la seva finalitat fundacional.
  15. La Fundació Impuls adoptarà totes aquelles mesures tècniques i organitzatives necessàries per tal de garantir la seguretat, confidencialitat i evitar l’alteració, pèrdua, tractament o accés no autoritzat a les dades de caràcter personal objecte de la present.
  16. Els participants podran exercir els seus drets d’accés, rectificació, oposició i cancel•lació bo i dirigint-se a la Fundació Impuls.
  17. L’organització es reserva el dret a prendre les mesures oportunes i/o desqualificar, previ avís, aquells participants i/o projectes que incompleixin algun punt de les bases durant el transcurs del concurs.
  18. El fet de concursar implica l’acceptació de les presents bases.
 http://www.premitic.org/web/en/bases.html
.

    Share/Bookmark

    Setmana del Llibre en Català, del 9 al 18 de setembre

    Setmana del Llibre en CatalàLa Setmana del Llibre en Català torna al Parc de la Ciutadella de Barcelona entre el 9 i el 18 de setembre (dilluns 12 i dimarts 13 tancat) amb un disseny del recinte renovat, innovador i que s’integra còmodament al Parc. Una nova distribució que afavorirà la circulació del públic i l’agilitat en la venda de llibres.

    La Setmana es transforma en una ciutat: La Ciutat de la Lectura, formada per 27 casetes que ocuparan 15 llibreries, més de 40 editorials i el quiosc.cat amb 109 revistes.

    A més, hi haurà més d’un centenar d’activitats per gaudir de la lectura: lectures compartides, presentacions i petites conferències... i pels més petits, cada dia un espectacle familiar i una gran festa els caps de setmana. Estigues atent a les novetats que t'anirem anunciant.

    Vine a passejar, mirar, remenar, llegir, escoltar, tastar, comprar, subscriure’t, relaxar-te, respirar, jugar... Vine a La Setmana! És la teva Setmana!

    http://www.lasetmana.cat/
    Share/Bookmark

    dissabte, 11 de juny del 2011

    EduCAT 2.0?

    Educat20
    View more presentations from -
    Comença el debat:  EduCAT 2.0, una primera anàlisi
    i continua: Seguim sense entendre res
    ...
    Share/Bookmark

    divendres, 10 de juny del 2011

    Klowdz: dibuixar en els núvols

    Klowdz permet dibuixar formes en fotografies de núvols i compartir-les amb els amics. Pots triar entre un gran nombre de núvols, imaginar i dibuixar, a continuació les pots guardar i compartir.
    Cal un navegador compatible amb HTML 5 per dibuixar amb Klowdz: Firefox, Chrome 4, Safari, Opera ...
    Us deixo aquí uns quants dibuixos que he fet aquesta tarda, ja veieu que no cal saber dibuixar bé per passar una bona estona :-)



    http://www.klowdz.com
    Share/Bookmark

    dimarts, 31 de maig del 2011

    Tercer “Concurs de podcast – Contes del Món”

    L'Associació COMSOC – Comunicació Social obre el tercer “Concurs de podcast – Contes del Món” amb web www.contesdelmon.org als centres educatius i alumn@s de Primària i Secundària dels territoris de parla catalana: Andorra, Catalunya, Catalunya Nord, Franja de Ponent, Illes Balears, i País Valencià. Durant el curs 2011/12 animeu-vos a enregistrar en mp3 contes arrelats als pobles de la Terra. Si els vostres contes estan entre els 24 finalistes formaran part del “Llibre i disc dels Contesdelmon.org”, els emetran diverses “Ràdios amigues” i a més els explicaran per viles i ciutats animadors de l'AMAPEI i del grup Ara va de bo en el marc d'una “Diada dels Contes del Món”. Ja podeu omplir el formulari d'inscripció!


    El periode d'inscripció finalitza el divendres 30 de setembre del 2011 i per primera vegada caldrà assumir una quota que permetrà donar continuïtat a una iniciativa que combina tradició oral i noves tecnologies, llengua catalana i cultures nouvingudes.

    Aquí podeu accedir al formulari d'inscripció del 3er "Concurs de podcast - Contes del Món.

    .

    Share/Bookmark

    Taller “Explorant la informàtica”

    Missatge de la Facultat d'Informàtica de Barcelona:
    Seguint amb el nostre compromís d’impulsar l’ensenyament de la informàtica a l’educació secundària i d’apropar Instituts i Universitat, us proposem el taller “Explorant la informàtica” que organitzem des de la Facultat d’Informàtica de Barcelona, amb el suport del programa “Computer Science for High Schools” de Google, els dies 4 i 5 de juliol de 2011.
     Aquest taller té una visió pràctica, orientada a posar a l’abast dels assistents eines, recursos i materials per completar i/o renovar els continguts que actualment s’ofereixen a assignatures d’ Informàtica o Tecnologia. A més de les activitats formatives, també realitzarem debats al voltant dels continguts i orientació del currículum d’informàtica a l’ensenyament secundari (ESO i batxillerat), i visites a instal·lacions de la Universitat.
    Amb la finalitat d’afavorir la comunicació i l’intercanvi hem creat aquest bloc Explorant la Informàtica (http://fib-cs4hs.blogspot.com/), on trobareu la informació actual i futura de les activitats que us oferim des de la FIB.
    Volem que aquest taller sigui participatiu, i per sobre de tot, molt útil per vosaltres. Per aquest motiu us proposem que respongueu a una enquesta (la trobareu en la part dreta del bloc), i ens indiqueu entre les opcions proposades (al bloc trobareu una descripció de cada activitat) quines activitats són les que més us interessen. Així mateix si teniu noves propostes d’activitats, les podeu compartir afegint un comentari a aquest article, i seran incloses com a opcions en l’enquesta. Us animem a participar.
    A partir de les vostres aportacions, us enviarem el programa definitiu del taller el proper dilluns 6 de juny.

    Share/Bookmark

    El portafolis

    El portal XTEC ha estrenat una nova secció amb informacions, exemples i recursos per a l’elaboració d’un portafolis (dossier personal d’aprenentatge). Entre els recursos hi ha una selecció de plantilles per elaborar portafolis de l’alumnat juntament amb una proposta per començar a elaborar el vostre portafolis professional docent.
    L’espai és a la secció Escola Oberta | Tecnologies de la informació, juntament amb el dedicat a les pissarres digitals.

    Font: ButlleTIC
    Share/Bookmark

    diumenge, 8 de maig del 2011

    Lip dub per la llengua


    Lip dub per la llengua, enregistrat els dies 15 i 16 d'abril de 2011 en diversos espais de Barcelona i que ha comptat amb la participació de 1.500 persones i de nombroses cares conegudes. El projecte l'organitzen la Plataforma per la Llengua i 23 entitats de persones immigrades amb l'objectiu de reivindicar el paper del català com a llengua comuna, en tant que element clau per a la inclusió social de la població d'origen nouvingut, i garant de cohesió.

    La cançó escollida ha estat "Corren", del grup Gossos, gentilesa de Música Global

    Podeu trobar més informació a www.lipdubperlallengua.cat

    Directors: Daniel Feixas i Santi Hausmann.
    Share/Bookmark

    dissabte, 7 de maig del 2011

    Amb les TIC

    "Amb les TIC"  és una presentació sobre l'aposta de la nostra escola per la integració de les TIC en la qual no pot estar tot, però que sí que dóna una idea de l'esforç en inversió i el nostre compromís per seguir millorant l'ensenyament i l'aprenentatge.


    Més informació: Projectes.
    Share/Bookmark

    dimarts, 19 d’abril del 2011

    Guia de xarxes socials per a famílies

    CEDEC presenta aquesta guia que pretén oferir a tota la comunitat educativa i especialment a les famílies, pautes d'actuació, consells pràctics i informació bàsica sobre aquest tema.

    http://cedec.ite.educacion.es/index.php?option=com_content&view=article&id=442&Itemid=40&lang=es
    Share/Bookmark

    Dropbox

    Dropbox és un servei gratuït que et permet disposar de totes les teves fotos, documents o vídeos en qualsevol lloc. Qualsevol arxiu que guardis en el teu Dropbox es guardarà automàticament en tots els teus ordinadors, telèfons i en el lloc web de Dropbox. Amb Dropbox es poden compartir els arxius amb altres persones de forma fàcil, pots convidar altres persones a qualsevol carpeta Dropbox i serà com guardar els documents directament en els seus ordinadors. Aquesta aplicació també permet recuperar i restaurar el que s'ha eliminat per error. Ara també està disponible en espanyol, francès, alemany i japonès.
    Share/Bookmark

    diumenge, 10 d’abril del 2011

    4t ESO: Imatge de Berlín

    "Ich bin ein Berliner" JFK 1961



    Porta de Brandenburg


    Share/Bookmark

    Socials: Línies dels temps



    Una línia del temps és un tipus d'organitzador gràfic que serveix per mostrar una seqüència d'esdeveniments ordenada al llarg d'un període de temps, en una escala que pot anar de minuts a milions d'anys. El seu ús a l'aula contribueix a una major comprensió per part dels estudiants d'esdeveniments i tendències en un tema particular.

    Fins fa poc, els programes per elaborar línies de temps eren únicament descarregables, és a dir, havia de disposar del programari de instal·lació  en un CD o descarregar-ho d'Internet per poder instal·lar-ho  en un o més ordinadors. Ara hi ha una bona quantitat d’excel·lents aplicacions en línia, amb tots els avantatges i característiques que la web 2.0 ofereix per enriquir amb TIC els ambients d'aprenentatge.

    Entre els avantatges més notòries de les aplicacions disponibles en línia tenim:

    a) visualitzar les línies de temps des de qualsevol ordinador connectat a Internet,

    b) publicar els productes fàcilment en blogs i wikis per mitjà de codi encastat;

    c) reutilitzar els treballs realitzats per altres persones (treball cooperatiu), i

    d) no requereix la instal·lació de cap programa a l'ordinador.

    Així doncs, els alumnes de socials (en particular a primer de batxillerat) estan realitzant una presentació on-line, que requereix l’estudi i aprofundiment d’un tema a partir de la ubicació cronològica d’un fets històrics, mitjançant,  imatges, documents, mapes, vídeos, que permeten una millor comprensió dels continguts explicats a classe.

    Share/Bookmark

    divendres, 1 d’abril del 2011

    Les nostres TIC: [06] Bloc "x-tic"

    El bloc x-tic va ser gairebé la primera incursió del Xavier Cubero en el món de la informació sobre les TIC. Escrit principalment en castellà, ara que ja disposem d'un bloc de l'escola dedicat a les TIC en general, s'orientarà als recursos per a l'ensenyament de la llengua castellana que tinguin relació amb les noves tecnologies.
    Share/Bookmark

    dijous, 31 de març del 2011

    Qwiki, una altra forma d'accedir a la informació

    Qwiki és més que un cercador, és una enciclopèdia virtual capaç d'unir arxius multimèdia perquè qualsevol cerca es transformi en una presentació o en un vídeo. El mateix lloc diu que és la primera experiència d'informació que, mitjançant tecnologia, és capaç de transformar la informació estàtica convencional en relats audiovisuals interactius. Qwiki es nodreix de la informació que hi ha a Google Maps, YouTube, Wikipedia, Fotopedia ... però també està previst que es pugui afegir nous continguts de forma similar a l'edició d'una wiki.



    http://www.qwiki.com/
    Share/Bookmark

    Blogger presenta les seves noves plantilles dinàmiques

    Alguns exemples de com es pot veure aquest mateix bloc amb les noves plantilles dinàmiques:
    FlipcardMosaicSidebarSnapshotTimeslide


    Share/Bookmark

    Skype lanza una red social para conectar profesores de todo el mundo

    Skype lanza una red social para conectar profesores de todo el mundo
    Share/Bookmark

    Ciències de la naturalesa - 1r ESO

    El professor Ivan Nadal ha elaborat un lloc web dedicat específicament a les ciències de la naturalesa de 1r d’ESO. Al lloc trobareu continguts organitzats en 10 unitats didàctiques, seqüenciats i acompanyats d’activitats i recursos complementaris.

    Font: ButlleTIC: Ciències de la naturalesa - 1r ESO
    Share/Bookmark

    La Mostra d'Igualada – Fira de teatre infantil i juvenil

    Del 6 al 10 d’abril es durà a terme la 22a edició de La Mostra d’Igualada – Fira de teatre infantil i juvenil. Durant aquests cinc dies, Igualada acollirà 75 espectacles diferents i 129 representacions. 


    La Mostra d'Igualada – Fira de teatre infantil i juvenil és el mercat d’arts escèniques per a tots els públics de les terres de parla catalana, que té lloc anualment a Igualada.

    L’objectiu principal de La Mostra d'Igualada és la difusió de les millors produccions catalanes de teatre infantil i juvenil per tal de proveir la programació dels municipis del territori de parla catalana. No obstant això, La Mostra dedica també atenció a una selecció del millor teatre infantil i juvenil de la resta de l’Estat i d’altres àmbits europeus.

    Per tot això, La Mostra s’ha convertit en un punt de trobada excel·lent per als professionals del sector – tant per a l’exhibició com per a la compravenda d’espectacles – i alhora en una gran ocasió per gaudir en família dels millors espectacles per a tots els públics.






    http://www.lamostraigualada.cat/
    Share/Bookmark

    Vídeos educatius

    Utubersidad.com posa a disposició de professors i alumnes continguts audiovisuals educatius de forma gratuïta.
    Share/Bookmark

    Les nostres TIC: [05] Webquest "Ecological Cooking"

    Les quatre professores d’anglès d’ESO ens vam animar a crear una webquest pels alumnes de 3r d’ESO. La nostra intenció era que amb una activitat “relaxant” com preparar una recepta de cuina in situ tots els alumnes (independentment del seu nivell) participessin en una exposició oral:

    Les webquest són eines TIC que requereixen temps d’elaboració, però després són molt còmodes per treballar. Els alumnes sempre saben què han de fer, treballen al seu ritme de manera guiada, visual i amb moltes possibilitats.



    Share/Bookmark

    dimecres, 30 de març del 2011

    Les nostres TIC: [04] Bloc d'anglès "English 4 ESO"

    English 4 ESO és un bloc fet pels alumnes de 4t a la classe d’anglès on poden penjar els vídeos que ells mateixos han creat, surten ballant i cantant per a practicar d’una manera més lúdica la pronunciació en anglès.

    Share/Bookmark

    Les nostres TIC: [03] Bloc d'anglès "Extra points of culture"

    La professora Ester Escobar ens explica tres projectes, el primer en aquesta entrada:

    "El bloc d’anglès Extra points of culture es va crear per donar a conèixer tot el que fem a les classes d’anglès, així com activitats que els alumnes han de treballar i buscar o, simplement, informació, notícies, cançons... relacionades amb l’anglès.
    El bloc es una TIC molt fàcil d’utilitzar i molt dinàmica que permet incorporar moltes eines per fer-la més atractiva i útil, per exemple vídeos, fotos, animacions (Voki), paraules desordenades (Wordle), posters (Glogster)...
    És una eina interactiva perquè els alumnes sempre poden participar realitzant activitats o deixant els seus comentaris."
    Share/Bookmark

    Les nostres TIC: [02] El nostre Moodle

    Xcurs.net és el Moodle que utilitzem des de fa dos anys un grup de professors de l'escola com a complement per a l'ensenyament i l'aprenentatge de diverses matèries. Ja inclou uns quaranta cursos i segueix creixent.
    Share/Bookmark

    Les nostres TIC: [01] Lloc web

    Tot comença al nostre lloc web, espai d'informació i comunicació que ha anat creixent i s'anirà adaptant a les noves necessitats: http://www.stlisieux.org/
     
    Share/Bookmark

    dimarts, 29 de març del 2011

    IV Jornada: El còmic, una eina pedagògica 2011

    En el marc del 29è del Saló Internacional del Còmic de Barcelona (del 14 al 17 d’abril de 2011) s'organitza aquesta trobada que vol aprofundir en l'objectiu de divulgar entre els docents l’ús del còmic com a suport didàctic útil per a l'ensenyament-aprenentatge en diferents àrees del currículum i amb diferents tipus d'activitats.
    En l’edició d’aquest any, s’explicarà com els superherois poden ser aliats del professorat per explicar ciència i tecnologia, quines aplicacions pot tenir el manga a primària i coneixerem l’experiència d’una escola que ha fet un treball global del còmic en el marc d’un pla estratègic de centre dedicat a l'art.
    També es proposen unes visites guiades al Saló del Còmic especialment adreçades al professorat de primària i secundària per tal de fer conèixer les novetats i els fons de les editorials que puguin tenir aplicacions didàctiques.

    Ponències


    •    17.00h El manga a classe. Verònica Calafell, és traductora i intèrpret de japonès especialitzats en manga i anime. Entre molts dels seus treballs destaquen la traducció de sèries tan conegudes com Doraemon, Shin Shan i Naruto. Ha publicat diferents obres sobre didàctica en l’aprenentatge del japonès. Vindrà a explicar-nos que és el manga, quines característiques té i quines aplicacions pot tenir a classe.

    •    18.00h Experiència a l’aula: Va de còmic!. Sandra Duarte i Cova Astudillo són mestres de l'Escola Itaca de Barcelona i treballen a educació infantil i cicle superior de primària respectivament. Ens faran una visió panoràmica de com s'ha treballat el còmic a la seva escola, en el marc d'un pla estratègic de centre dedicat a l'art.

    •    19.00h La ciència i els superherois. Jordi Ojeda, Doctor Enginyer Industrial, professor de la UPC, director del projecte Còmic, Ciència i Tecnologia i Premi Popular a la Divulgació de la Historieta al Saló 2010. Ens explicarà com ens poden ajudar els superherois a classe de física, química, tecnologia ...

    Dia: 14 d’abril del 2011 
    Lloc: Saló Internacional del Còmic de Barcelona (Palau  núm. 8 de la Fira de Barcelona, Montjuïc) 


    Inscripció via web: 
    http://www.xtec.cat/lic/intro/activitats.htm  entre el 28 de març i l’11 d’abril.
      

    Share/Bookmark

    dilluns, 28 de març del 2011

    La UOC fa una aposta decidida per la publicació d'accés obert

    [Fragments de l'article del mateix títol publicat per Albert Casas a Wok!]


    A partir d'ara tot el material docent i de recerca que es faci a la UOC s'obrirà a la xarxa mitjançant el repositori institucional (O2) de la UOC. L'impuls a l'elaboració i la difusió de recursos oberts és un dels objectius del Pla estratègic 2010-2014 de la Universitat, que darrerament ha fet passos molt importants en aquesta línia. L'esforç li ha valgut el reconeixement del rànquing internacional de polítiques d'accés obert, en què ha obtingut la desena posició en l'àmbit mundial i la primera en el conjunt de l'Estat espanyol.

    El Consell de Govern de la UOC va aprovar, el 26 de gener, un acord pel qual tots els nous encàrrecs de material docent que es facin a la Universitat aniran per defecte amb una llicència oberta. Això significa que aquests recursos educatius es podran publicar a la xarxa mitjançant el repositori institucional i, per tant, seran oberts. Dit d'una altra manera, tot el material educatiu que fins ara prepara el personal docent de la UOC per als estudiants passarà a ser accessible per a tothom arreu del món. Es convertirà, doncs, en un recurs d'ensenyament obert (OER).

    «La UOC aposta fort pel material obert. És una aposta valenta, perquè no és una cosa òbvia», subratlla Carles Garrigues, director del màster de Programari lliure de la UOC i responsable de liderar l'acció del Pla estratègic que ha d'impulsar l'elaboració i la difusió de recursos oberts. «Es pot pensar que és un error i que si oferim un material gratuït al web tindrem menys estudiants. Doncs bé, la UOC fa un canvi de xip. Nosaltres no venem llibres, no som una editorial, el que venem és formació. La Universitat fa la tasca de docència, però dóna accés lliure als materials perquè tothom hi pugui accedir i, fins i tot, dir-hi la seva mitjançant el repositori», afegeix.




    Com es publica en accés obert

    La Càtedra UNESCO d'E-learning va organitzar, per al 25 de febrer, un segon taller sobre recursos educatius oberts adreçat a personal docent i consultors de la UOC. Com en el que ja es va organitzar el novembre del 2010, l'objectiu del taller va ser promoure la publicació de recursos educatius oberts entre la comunitat UOC, donar a conèixer el repositori institucional i veure les necessitats dels participants, a més de resoldre els dubtes que anessin sortint.

    El taller va començar amb tres ponències. Julià Minguillón, director acadèmic de la Càtedra UNESCO, va fer una introducció als recursos educatius oberts, que va començar amb la definició de què són. En aquest sentit, va aclarir que un recurs és obert si tenim la llibertat d'accedir-hi, copiar-lo, modificar-lo i redistribuir-lo. Ignasi Labastida, de Creative Commons, va prendre el relleu per parlar de llicències. Una llicència és el contracte que estableix els drets que té l'autor o el titular d'un document i l'ús legal que en poden fer els futurs usuaris. Creative Commons ofereix sis tipus de llicències i va explicar els criteris per a triar el més adequat en cada cas. Finalment, Cristina Vaquer, de la Biblioteca Virtual de la UOC, va parlar dels repositoris institucionals i la política d'accés obert de la UOC.



    Text complet: http://www.uoc.edu/wok/equipPropi/CA/2011-03/equipPropi/noticiesInternes/index.html#_2
    Share/Bookmark

    diumenge, 27 de març del 2011

    Recursos per millorar la comprensió lectora

    Llengua catalana

    Comprensió lectora

    Orientacions per a la millora de la comprensió lectora i l’expressió escrita (Educació primària)

    Generalitat de Catalunya, Departament d'Educació.

    Orientacions per a la millora de la comprensió lectora i l’expressió escrita (Educació secundària obligatòria)

    Generalitat de Catalunya, Departament d'Educació.

    La lectura: font de plaer i de coneixement

    CRP. Banc de recursos.

    Comprensió lectora: Infantil. Altres recursos

    Servei Educatiu Vallès Oriental I - Granollers- Departament d'Educació.

    Lengua castellana

    Comprensión lectora

    Fondo lector

    Fondo lector es un programa de desarrollo de la lectura comprensiva dirigido a alumnos que se encuentran en fase de desarrollo del aprendizaje lector y sobre todo a aquellos que problemas de comprensión lectora. Consta de tres niveles: básico, intermedio y avanzado graduándose la dificultad de los ejercicios en los mismos.

    Materiales > Hot Potatoes > Comprensión de textos

    En Aula de Letras.

    Comprensión lectora (prácticas de lectura intensiva)

    J. Genover.

    Share/Bookmark

    5a edició del Concurs de Relats Curts de TMB



    Les narracions es poden enviar entrant a relatscurts.tmb.cat  fins al 14 d’abril
    Els guanyadors s’emportaran un ordinador MacBook Air, un lector de llibres digitals, un iPad i lots de llibres

    La 5a edició del Concurs de Relats Curts de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB), amb motiu de la diada de Sant Jordi, comença amb l’obertura del web interactiu relatscurts.tmb.cat, on a partir de demà es publicaran les bases i es recolliran i publicaran els originals dels participants, sempre escrits d’una sola pàgina, en català o en castellà, sobre alguna història viscuda o imaginada en un autobús o al metro.


    Aquest any, a més d’aquesta categoria del relat lliure, també es podrà participar en tres categories més: el relat sostenible, el relat dadaista i el relat en cadena.


    Dins la categoria del relat sostenible,  s’escollirà el relat que millor tracti el tema de la sostenibilitat i el respecte cap al medi ambient, sense oblidar relacionar-lo amb el bus i/o el metro. Pel que fa al relat dadaista, les històries han de contenir, com a mínim, 45 de les 50 paraules, que apareixen a la secció “relat dadaista” dins la web relatscurts.tmb.cat. Finalment, el relat en cadena consisteix a anar enllaçant relats a continuació de l’últim publicat. La primera frase l’iniciarà l’escriptora Najat El Hachmi, autora de la novel·la “L’últim patriarca”. El període de participació del relat en cadena començarà el 29 de març i s’estendrà fins al 12 d’abril.

    Compartir emocions i històries

    El Concurs de Relats Curts Online de TMB és una fórmula original i participativa perquè els ciutadans de Barcelona i l’àrea metropolitana s’exercitin en l’escriptura i la lectura i forma part de les diferents activitats de la Primavera Cultural TMB, un seguit d’accions i esdeveniments de diferents disciplines (arts escèniques i audiovisuals, música, circ, màgia, dansa, literatura, moda, etc.), que fins a finals del mes de juny es portaran a terme a la xarxa de metro i d’autobusos. Tota la programació es pot consultar al web primaveracultural.tmb.cat.

    L’admissió de relats es tanca el 14 d’abril i com l’any passat aquesta iniciativa es fa amb la col·laboració del Grupo Planeta i Grup 62, a través dels segells editorials, Booket i labutxaca.

    Les paraules viatgen per crear relats conjunts

    A més, demà els usuaris que ho vulguin podran escriure una frase per construir un gran relat conjunt sobre un autobús vinil·lat de blanc a mode de gran pissarra. Aquest autobús estarà aparcat a la plaça Universitat al lateral de la Gran Via, a partir de les 9 del matí. Un director artístic escriurà la primera frase del relat i diferents animadors faran divertides propostes al públic, que comptarà amb retoladors gegants i esprais per posar a prova la seva imaginació i completar el relat iniciat.
    Així mateix, el proper 5 d’abril pel matí un grup d’actors repartits per les xarxa de metro i d’autobús animaran als usuaris a deixar-se portar per la seva creativitat i a enregistrar davant d’una càmera de mà diferents frases i idees que passaran a formar part d’un únic relat conjunt. Per la tarda, a l’estació de metro d’Universitat (L1/L2) s’editaran totes les gravacions i es projectarà en una pantalla gegant el relat acabat al mateix temps que també es veurà l’interacció dels actors amb els usuaris. El resultat final es penjarà al microsite dins la campanya titulada “El viatge de les paraules”.

    Alicia Giménez, presidenta del jurat

    Un jurat presidit per Alicia Giménez, escriptora guardonada amb el premi Nadal 2011 per la seva novel·la “Donde nadie te encuentre” i coneguda també per la sèrie de novel·les policíaques protagonitzades per la inspectora Petra Delicado, escollirà els relats finalistes de les diferents categories, amb un primer premi i dues mencions especials per a cadascuna d’elles.
    Pel que fa als guardons, els guanyadors s’emportaran un ordinador MacBook Air, un lector de llibres digitals, un iPad i lots de llibres. A partir del dia 2 de maig, el jurat publicarà un llistat amb els noms dels finalistes a la mateixa web del concurs i els noms dels escollits de les diferents modalitats del concurs es donaran a conèixer el 19 de maig en un acte de lliurament de premis.
    A més, durant la tradicional diada de Sant Jordi TMB, a l’estació de metro d’Universitat escriptors com Carme Riera, Najat El Hachmi, Núria Esponellà i Martí Gironell, entre d’altres, firmaran exemplars dels seus llibres, editats per Booket i labutxaca. Aquest any, també es lliuraran exemplars gratuïts d’un llibre confeccionat amb la selecció dels relats presentats l’any passat en la quarta edició del concurs, amb el títol “Històries del bus i el metro”, editat per l’editorial Planeta i prologat per Alicia Giménez.

    En l’anterior edició del Concurs de Relats Curts de TMB, s’hi van presentar 2.500 narracions, històries que van ser llegides 127.000 vegades.

    Entrega de llibres pel projecte Donació Miranda 2011

    El dia de Sant Jordi a la mateixa estació d’Universitat, tothom que ho vulgui també podrà donar aquells llibres que ja no llegeix pel projecte Donació Miranda 2011, que té com objectiu fer arribar llibres als presos espanyols que són a l’estranger. Aquest projecte està propulsat per l’ONG Filòlegs Sense Fronteres amb la col·laboració de Conductors Solidaris de Catalunya, una organització no governamental fundada per empleats d'autobusos de TMB.
     
    Filòlegs Sense Fronteres és una associació sense ànim de lucre formada per filòlegs i socis solidaris que té com a objectiu l'apropament de la llengua i de la literatura a les persones que, per qualsevol circumstància social o econòmica, no hi tenen accés.
      
    http://relatscurts.tmb.cat/ca/concurs
      

    Share/Bookmark

    dimecres, 23 de març del 2011

    Premi Internacional Educared 2011

    El Premi Internacional Educared neix de l'experiència del Certamen Educared A Navegar. Aquest Certamen es venia celebrant anualment a Espanya i en el curs escolar 2009-2010, amb el nou portal global de EducaRed, es va convertir en una iniciativa internacional.

    Amb el Premi Internacional Educared, Fundació Telefónica, a través del seu programa Educared, vol facilitar al professorat noves eines, coneixements i mètodes de treball per assumir els canvis que les tecnologies de la informació i la Comunicació (TIC) provoquen en la nostra societat i en les noves generacions d'estudiants, així com en els mètodes d'ensenyament i aprenentatge.


    Atenent a aquesta filosofia, Educared convoca anualment aquesta iniciativa adreçada a centres educatius de tot el món, amb els següents objectius:
    • Promoure l'ús pedagògic de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació.
    • Conscienciar a la comunitat educativa del valor potencial de les TIC com a recurs per a l'ensenyament i l'educació.
    • Posar a l'abast de la comunitat educativa iniciatives i activitats relacionades amb aquest objectiu.
    • Reconèixer l'esforç del professorat per introduir les TIC en els processos d'ensenyament-aprenentatge.

    Per participar, no cal tenir coneixements previs sobre l'ús de les TIC, ja que el professor tindrà a la seva disposició, en la pàgina web del Certamen, guies didàctiques que l'ajudaran a enfocar el treball en línia i també les activitats paral·leles que es poden desenvolupar a l'aula. A més, sempre tindrà a la seva disposició un telèfon i un correu electrònic en el qual es resoldran tots els seus dubtes tècniques i didàctiques.

    Es pot participar elaborant qualsevol tipus de treball amb les TIC, independentment de l'eina que s'utilitzi. Així, es podran presentar, des de web, blocs o wikis, WebQuest, fins treballs elaborats en xarxes socials, eines "en el núvol" (Google Earth, Scrible Maps, Prezi, SpeakingImages ...) L'objectiu és elaborar treballs que estiguin relacionats amb les activitats i continguts que es treballen diàriament a les aules, en relació directa amb l'activitat d'ensenyament-aprenentatge.

    Poden participar professors i alumnes de tot el món, de centres educatius on s'imparteix formació "reglada" d'alumnes entre 3 i 18 anys. També podran participar centres de formació d'adults i centres d'educació especial o formació professional.

    A més, podran presentar treballs en diversos idiomes: espanyol, portuguès o llengües oficials de l'estat espanyol (gallec, euskera, català). Addicionalment s'admetran treballs en altres idiomes (anglès, alemany ...) sempre que siguin treballs emmarcats dins l'ensenyament d'idiomes.

    Es tracta d'un Premi de caràcter pedagògic. Per tant, el Jurat no només valorarà el producte final, sinó també el projecte educatiu sobre el qual s'assenta: les activitats paral·leles que s'hagin desenvolupat en l'aula, el nivell d'implicació que s'hagi aconseguit dels alumnes, l'avaluació contínua o el seguiment que hagi fet del treball de l'equip...

    Els equips que resultin guanyadors de cada edició, reben una sèrie de premis, tant per a ells, professors i alumnes, com per al seu centre educatiu, amb la intenció, no només de premiar als guanyadors, sinó de collaborar en la millor dotació tecnològica de les escoles.

    BASES
    CALENDARI

    http://www.educared.org/global/premiointernacional/conozcanos
    Share/Bookmark

    Primer Concurs de Bones Pràctiques TIC

    A iniciativa del Consorci d’Educació de Barcelona (CEB), es convoca un concurs de bones pràctiques en l’ús de tecnologia educativa per als centres docents de la ciutat de Barcelona.

    L'objectiu de la convocatòria és promocionar el bon ús de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació i les Tecnologies de l'Aprenentatge i el Coneixement (TIC/TAC) i presentar experiències educatives innovadores dins la pràctica docent.

    Hi ha dues modalitats: una de centre i una altra d’individual.

    • Modalitat centre: tots els centres de la ciutat de Barcelona que imparteixen ensenyaments obligatoris.
    • Modalitat individual: professorat en actiu en centres docents de Barcelona.

    Període d'inscripció: del 15 de març al 15 de maig


    http://www.edubcn.cat/educat1x1/1x1_barcelona/concurs_de_bones_practiques
    Share/Bookmark

    diumenge, 20 de març del 2011

    El joc del Big Bang 2.0


    El Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC), amb la col·laboració del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya, va crear a través de la seva Xarxa Telemàtica Educativa (XTEC) el Joc del Big Bang, de caràcter virtual, que torna a engegar aquest any 2010-2011 per posar a l’abast dels joves i de la població en general un recurs d’entreteniment i divulgació científica que, a la vegada, vol facilitar el coneixement sobre l’origen de l’univers i la física de partícules.
    Amb relació a la difusió científica, el mNACTEC i el seu sistema territorial desenvolupen projectes ininterrompudament des de fa anys gràcies a les ajudes obtingudes per concurrència pública. Bàsicament, han treballat en tres línies de recerca: experimentar en tècniques TIC innovadores per aconseguir presència a internet, crear mòduls interactius i d’activitats lúdiques associades a exposicions i fer estudis d’opinió i percepció de la ciència i la tecnologia des dels museus (www.mnactec.cat).
    El Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya, a través de les seves plataformes virtuals, com l’XTEC, lidera la formació i la comunicació en l’àmbit dels educadors i en la producció de materials innovadors per a estudiants (www.xtec.cat).
    Aquest projecte ha disposat d’un ajut de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia en la convocatòria per al Foment de la Cultura Científica 2008, 2009 i 2010.

    Share/Bookmark

    dissabte, 19 de març del 2011

    Centralitzar el correu electrònic

    La majoria de nosaltres hem de tenir cura de més d’un compte de correu electrònic. En uns casos, consultem el correu en diferents llocs de Internet (Gmail, Hotmail, Xtec, Horde...); en altres gestionem el correu mitjançant Outlook o Thunderbird, llavors depenem d'utilitzar sempre el mateix ordinador o utilitzar un disc dur extern per traslladar les dades, no només missatges, també l'agenda o la llista de contactes. Però també podem aprofitar els avantatges del "núvol".

    El "núvol" són totes aquelles aplicacions que funcionen directament des de Internet. És a dir que només necessites un ordinador (o un mòbil, o una PDA) i una connexió a Internet per treballar amb aquestes aplicacions, no s'han d'instal·lar certs programes a l'ordinador ni actualitzar-los periòdicament.

    Google fa anys que ofereix GMail (correu), Google Calendar (agenda) o Google Docs (un Office online), aplicacions que estan a Internet i que les fem servir quan les necessitem i de franc. Ara, el nou correu Xtec aprofita totes aquestes característiques, és a dir, un compte de correu Xtec és com un compte de correu a Gmail.

    Gmail (o el correu Xtec) ens permet centralitzar tots els nostres comptes de correu de forma que tots els missatges es reenviïn al nostre compte de Gmail o de la Xtec. Un cop allà els filtres, que podem configurar, els etiqueten i classifiquen, i quan els responen podem fer-ho des del compte que han entrat.

    Els avantatges són:
    • Fins a uns 7Gb per compte gratuïts.
    • Podem utilitzar el cercador de Google per localitzar els missatges.
    • Ho tenim tot centralitzat i podem consultar tot el correu de diferents comptes des de qualsevol ordinador a un sol lloc o accedir des del mòbil.
    • Ja no ens queixarem de que no ens agrada la interfície de l'Horde o d’altres gestors de correu.
    Importar comptes de Yahoo!, de Hotmail, d'AOL o d'altres comptes de correu web o POP3 es fàcil, per fer-ho només heu de seguir les instruccions que ens proporciona la Xtec (serveix també per a Gmail):

    Més informació a: Configuració del correu electrònic.

    Per Gmail també ens ajudarà aquest enllaç: Opció d'obtenció de correu.
    Share/Bookmark

    V Premi Edublogs Espiral

    Fins el dia 20 d’abril podeu presentar el vostre bloc al Premi Espiral Edublogs 2011, que enguany arriba a la seva cinquena edició.

    Per a més informació consulteu la descripció del premi i les bases del concurs.

    Notícia publicada a ButlleTIC: V Premi Edublogs Espiral
    Share/Bookmark

    Bases para una formación inicial del profesorado desde una perspectiva 2.0 | Educa con TIC

    Bases para una formación inicial del profesorado desde una perspectiva 2.0 | Educa con TIC
    Share/Bookmark

    Moviment E-3: Educadors Emprenedors EducaRed

    El món està canviant a una velocitat cada vegada més gran. Eduquem per a un temps futur que gairebé no podem ni imaginar i utilitzant, en molts casos, continguts i tècniques d'altres temps. Al llarg dels segles XIX i XX l'educació va canviar el món, però ara no tenim aquesta sensació. L'Educació necessita un canvi i recuperació del lideratge social.

    Davant d'un món en constant acceleració, cal respondre amb una educació radicalment diferent. Ja no n'hi ha prou amb petites millores incrementals. Un canvi així no pot venir de dalt abaix sinó construït des de baix. Les persones són l'element essencial de qualsevol canvi i els docents han de ser els agents d'aquest gran salt en l'Educació, però necessiten utilitzar les eines que permeten canviar el món, les eines que fan servir els emprenedors.

    Si creus que ha arribat el teu moment d'actuar, aquest missatge va dirigit a tu. Et brindem l'oportunitat de poder transformar, de forma real, el sistema educatiuconvertint primer en un emprenedor. Formant-te en la manera com un emprenedor veu i explora el món, com crea projectes, els comunica a la societat i els porta a la pràctica. Volem recolzar-te, fer-te evolucionar, perquè puguis canviar l'educació.

    Veuràs el món de l'educació amb ulls diferents, observaràs altres realitats i compartiràs les teves idees amb gent com tu, que comparteix el mateix objectiu, aquesta és la teva oportunitat.

    Si ets un educador, que exerceix la seva professió a Espanya, pots ser protagonista d'aquesta transformació, t'atreveixes?

    Uneix-te al Moviment E3: http://www.educared.org/global/MovimientoE3
    Segueix-nos a Twitter @ MovimientoE3

    Notícia publicada a: http://www.ciberespiral.org/ca/noticies/20-noticies-externes/197-moviment-e-3
     
    Share/Bookmark